La începutul secolului al XVIII-lea  aici erau două moșii învecinate: cea a lui Mihai Cioranu și cea a lui Radu Dudescu. Ctitorul acestei biserici, J. S. Gerassy, a achiziționat moșia de la urmașii lui Cioranu în jurul anului 1840, ridicând lăcașul de cult în anii următori. Gerassy a avut 4 copii: Maria, Theodor, Mihail și Nicolae. Dintre aceștia, Nicolae a fost ultimul membru al familiei care a deținut proprietatea. În 1870, acesta a adus rămășițele pământești alte rudelor sale pentru a fi depuse în cripta din fața bisericii, iar la 15 august 1888 a ridicat un monument în cinstea lor.

În 1905 Nicolae Gerassy a acumulat datorii la Paris și a vândut proprietatea avocatului Dumitru Mavrodin. Cu toate acestea, după moarte, Gerassy a fost înmormântat în cripta familiei. Ulterior aceasta a fost profanată.

 

 

 

Inscriptia de pe capacul sarcofagului : 

Aci repausează fericiti ktitori al acestui st locassiu

J.S. GERASSY

decedat la baile borszek in Bucovina cadavrul transportat sa inmormantat 9 sept 1851. Acest barbat inteligent devotat familiei si societati a probat ca numai prin munca si cinste se poate inalta homul

RALITA

Consorta sa model de blandete si modestie nascuta in CRAIOVA decedata in BUCURESTI imnormantata 14 iunie 1860

MARIA prima fiica nascuta in KRONSTADT decedata in BUCURESTI 29 noemv. 1851. Ossemintele selle desgropanduse 1863 la moartea consortelui dupa dorintai exprimata inca in viata sa depus linga parinti.

THEODOR primul fiu absulvent in medicina premiat al universitati din BERLIN decedat in TRIEST 1847 etatea ani 23 Ossemintele transportate 1868 sau depus aci.

MIHAIL secundul fiu deligent student in drept al academiei de ATHENA nascut 1831 decedat quiar la proprietate imormantat 25 maiu 1850

 
 
 
 
Nicolae ultimul fiu nascut 1832 mare filantrop fost senator si deputat al taranilor judezelor Buzeu si Jlfov a facut biserici si scoli. Decedat 14 martie 1905 inmormantat aci la proprietate

Inscripția de pe latura din capătul sarcofagului este:

NICOLAE

Ultimul fiu remassu in familie prin staruinta sa impreunand ossemintele tuturor membrilor s au depus supt acest sarcofag anul 1870 iar astadi 15 august 1888 sa ridicat acest monument spre eterna memorie.

 

sursa:turismneconventional

LOADING