Vă mai amintiţi de taberele de la Năvodari? De Albatros, Delfin, Cutezătorii şi Perla? În anii comunismului, aici veneau şi câte 12.000 de copii pe fiecare serie.

Tabăra de la Năvodari a fost ridicată în anii ’70, din banii Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania-UGSR. Complexul avea 298 de clădiri, întinse pe 134 de hectare, organizate în cinci tabere: Delfinul, Albatros, Perla, Cutezătorii şi Lebăda.

După Revoluție, patrimoniul UGSR a fost preluat prin hotărâre judecătorească de sindicatele devenite democratice, conduse pe atunci de Victor Ciorbea. Acestea, la rândul lor, au înființat SIND România, o societate care să le administreze toate unitățile de cazare. Terenul de sub construcții a rămas al statului, dar a fost dat în folosință sindicatelor, pe termen nedeterminat. 

Devalizarea Taberei de Copii a avut la bază evidente scopuri imobiliare. În anul 2011, Consiliul Local Năvodari a adoptat hotărârea 144, prin care a inventariat în patrimoniul localităţii terenurile şi clădirile Taberei de Copii. În speţă, 298 de clădiri şi 56 de hectare de teren. Iniţiativa i-a aparţinut controversatatului Nicolae Matei (foto), pe atunci primar al oraşului Năvodari. Din punct de vedere legal, clădirile Taberei se aflau în proprietatea SC Sind România SRL, o societate înfiinţată de sindicatele desprinse în 1990 din mamutul comunist Uniunea Generală a Sindicatelor din România (UGSR). Această proprietate era recunoscută de instanţele de judecată şi era înscrisă la Cadastru.

LOADING