A b a n d o n e d S w i m m i n g P o o l

Bucharest, Romania

 

Amplasat in centrul Capitalei, Hotelul Lido reprezinta o fila de istorie a Bucurestiului, cladirea fiind proiectata si gandita in cel mai mic detaliu de un celebru arhitect al perioadei interbelice, Ernest Doneaud. Arhitectura cladirii situate pe Bulevardul Magheru este incadrata în curentul modernist, cu elemente Art Deco.

 

Hotelul Lido a fost deschis in august 1930, pe locul unei cladiri de birouri, si apartinea doctorului Constantin Angelescu Monteoru, fost ministru al invatamantului si primul ambasador al României la Washington.

 

Spre deosebire de alte hoteluri moderne la acea vreme din Bucuresti, acest hotel dispunea de un bazin cu valuri artificiale, cu o suprafaţa de 500 de metri patrati, pavat cu gresie si faianta de culoare albastra si alba, luminat cu reflectoare subacvatice. Apa bazinului era filtrata, clorurata si schimbata din doua in doua zile, pentru a pastra standardele. Cuvantul “Lido” vine de la statiunea Lido di Venezia, situata pe o plaja din zona Lagunei Venetiei, unde a inceput moda bailor de soare, in secolul al XIX-lea.

 

Dupa moartea doctorului Constantin Angelescu, in 1948, imobilul a intrat in proprietatea statului in anii ’50. Ulterior, in 1993, a fost privatizat, iar în 2010 a fost inchis, dupa ce a fost preluat de mostenitorii fostului proprietar.

 

In ianuarie 2019, hotelul a fost redeschis, dupa o lunga perioada de modernizare, dar piscina ramane uitata in timp.

LOADING