Banca Marmorosch, Blank & Co a fost o bancă istorică românească înființată în 1848 de către Iacob Marmorosch, sub formă de casă de bancă, în contextul renașterii politice și naționale a țării. Sediul ei era într-o căsuță din unul din cele mai vechi cartiere ale Bucureștiului. Acesta s-a asociat cu Mauriciu Blank la 1 ianuarie 1864 și au pus bazele noii bănci, cu numele consacrat. Este cunoscută pentru importanța pe care a avut-o la începutul anilor 1920, pentru implicarea în politica românească, dar și pentru răsunătorul ei faliment din 1931. A fost desființată în 1948

Clădirea a fost construită în stil neoromânesc, cu influenţe bizantine şi gotice. Interiorul este decorat în stil Art Nouveau. În fața scării de onoare există picturi reprezentând alegorii ale industriei, agriculturii și comerțului, iar pe hol se găsesc panouri simbolizând arta, speranța, munca, dar și picturi abstracte. Maiestuoasa clădire a fost construită în locul în care s-a aflat cândva Hanul Gherman

Clădirea se leagă de câteva personalități de valoare în istoria României. În primul rând, Iacob Marmorosch și Mauriciu Blank, care sunt și proprietarii și comanditarii acestei clădiri, arhitectul Petre Antonescu, celebru în istoria de arhitectură a României, inginerul Anghel Saligny, care a făcut din această clădire o capodoperă a structurii pentru vremurile respective, cu deschideri foarte mari realizate din beton. În interior o să descoperiți picturi murale realizate de Cecilia Cuțescu-Storck.

În 1905 banca a fost transformată în societate pe acțiuni, cu un capital social de 8.000.000 de lei. Ulterior capitalul a fost sporit până la 125.000.000 de lei. Banca avea relații de afaceri cu puternice grupări bancare germane, austriece, franceze și americane, fiind folosită de către acestea drept canal principal pentru pătrunderea capitalurilor occidentale în economia României.

În anii 1920 Banca Marmorosch Blank era cea mai puternică bancă comercială din România. În anul 1923 banca avea 25 de sucursale în Regat și patru în străinătate (Paris, Istanbul, Viena și New York). Totodată banca controla circa 115 firme prin intermediul cărora era puternic legată de marile companii din fosta tabără a Aliaților din primul război mondial (Marea Britanie, SUA, Franța) dar menținea în paralel și legături mai vechi pe care le avea cu bănci din tabăra opusă, precum Pester Ungarische Kommerzial Bank și Darmstadter Bank.

În anii 1920 Banca Marmorosch Blank era cea mai puternica banca comerciala din România. În anul 1923 banca avea 25 de sucursale în Regat si patru în strainatate (Paris, Istanbul, Viena si New York). Totodata banca controla circa 115 firme prin intermediul carora era puternic legata de marile companii din fosta tabara a Aliatilor din primul razboi mondial (Marea Britanie, SUA, Franta) dar mentinea în paralel si legaturi mai vechi pe care le avea cu banci din tabara opusa, precum Pester Ungarische Kommerzial Bank si Darmstadter Bank.

Ca urmare a crizei economiei mondiale din 1930 Banca Marmorosch Blank a intrat în incapacitate de plata si nu a mai putut face fata cererilor de restituire a depozitelor, intrând în stare de faliment. Banca Nationala a României a intervenit puternic pentru a o salva, preluându-i debite insolubile si acordându-i credite preferentiale. Ulterior Banca Marmorosch a obtinut concesiunea pentru desfacerea de tutun si sare care au fost pâna atunci monopolul exclusiv al Statului. Firma Discom, cea care a preluat, în numele bancii, monopolul statului în domeniul tutunului si tigarilor, s-a angajat sa achite creditul acordat de catre BNR într-un termen de 14 ani. B.M.B a reusit astfel sa se mentina pâna în 1948 (anul împlinirii a 100 de ani de la înfiintare), când a fost nationalizata.

Unul dintre primele jafuri armate din epoca moderna a României petrecut în judetul Hunedoara a cauzat cinci condamnari la temnita grea pe viata. În 14 august 1934, în apropiere de municipiul Deva, o banda de tâlhari înarmati cu arme de foc si topoare a atacat masina Discomului, societate colaboratoare a bancii Marmorosch Blank, l-a ucis pe soferul acesteia si a jefuit utilitara.

În luna august a anului 1934, în ultimii ani de existenta ai celebrei Marmorosch Blank (BMB), când monopolul statului asupra industriei tutunului fusese preluat în numele bancii BMB de societatea Discom, cinci hunedoreni din zona Bradului au planuit ceea ce ei au considerat „jaful secolului”.

Fostul Palat al Băncii Marmorosch din centrul Bucureştiului a fost transformat într-un hotel de cinci stele sub brandul Autograph Collection.

Sursa Text:: http://ouatib.blogspot.com/

                      bucuresticitynews.ro

Sursa imagini vechi: bucuresticitynews.ro

                                anticariat-unu.ro

                                       ouatib.blogspot.com

                  Agerpres

LOADING