Cum o perspectiva din drona e foarte misto si cum intr-un final avem si noi o legislatie ca in restul statelor UE, parca mai cu drag iti vine sa iti cumperi o drona. 

Eu momentan am ramas fara drona… i know… e un moment foarte trist…. dar sper ca in curand sa fiu din nou posesoare de drona si sa pot sa o inscriu si sa imi dau examenele de pilot. 

Asa ca pana atunci sa vedem care sunt schimbarile din legislatie 😀 

IMPORTANT: Inscrierea in platforma AACR ca utilizator de drona si afisarea codului de inregistrare pe drona este obligatorie indiferent de greutatea dronei folosite (inclusiv pentru drone mai mici de 250gr). Obtinerea certificarii de pilot este obligatorie pentru utilizatorii dronelor mai grele de 250gr.

NU mai este necesara inmatricularea dronelor si automat a disparut taxa aferenta. Tot gratuit se face si inregistrarea pe site`ul AACR si obtinerea certificatului de pilot.

Cei care au o drona deja inmatriculata au obligativitatea inregistrarii ca pilot la distanta pe site-ul AACR si afisarea noului cod unic de inregistrare pe drona

Toate procedurile de inregistrare a dronei si examenele pentru certificarea de pilot sa fac online

Toate dronele trebuie inregistrare in platforma AACR. Inregistrarea este gratuita. Pentru dronele mai grele de 250 de grame este necesara obtinerea unui atestat in urma parcurgerii unei bibliografii online. Acesta se obține tot gratuit.

De la 1 Ianuarie 2021 a intrat in vigoare noul Regulament (UE) nr. 2019/947 privind zoborul dronelor, in toate statele Uniunii Europene.

 

Dronele se impart in 3 categorii, in functie de greutate:

  • sub 250g
  •  intre 250g si 2kg
  •  intre 2 si 25kg

Exista 3 categorii de zboruri: OPEN, SPECIFIC si CERTIFIED.

 OPEN – zbor in zonele declarate „deschise”, fara aprobari suplimentare. Aici sunt 3 subcategorii: A1, A2 si A3 ( in functie de greutatea dronei)

SPECIFIC – zbor in zonele restrictionate, cu aprobare de la AACR.

 CERTIFIED – operatiuni de mare risc

 

Zborul in zonele OPEN

Zonele OPEN sunt toate zonele in care poti zbura fara sa ai nevoie de nicio aprobare, respectand regulile de baza:

Altitudine maxima 120 de metri

nu in afara razei vizuale,

nu peste multimi de oameni.

In categoria Open, operatorul nu mai are obligatia legala de a solicita AACR autorizarea zborurilor sub inaltimea minima de siguranta, in conditiile in care acestea se desfasoara in afara zonelor de spatiu aerian restrictionate.

Inregistrarea se face online și gratuit aici  . Intai te inregistrezi pe tine ca proprietar de drona, iar apoi inregistrezi drona. Vei primi un cod unicpe care trebuie sa il printezi si sa il afisezi pe drona intr-un loc vizibil: scris negru pe alb, font ARIAL, dimensiune minim 14pt.

 

Obtinerea atestatului 

1.Examen online pentru A1/A3

2.Examen online pentru A2

Materialele din care sa inveti pentru examen le gasesti in documentatia pusa la dispozitie de AACR in platforma online.

Diferenta intre OPEN A1/A3 si A2

Obtinerea atestatului A1/A3 iti permite sa zbori drone cu o greutate pana in 500 de grame, in zonele OPEN A1 si A3.

Obtinerea atestatului suplimentar A2 este obligatoriu daca vrei sa zbori cu o drona cu o greutate intre 500g si 2kg in categoria OPEN. Atestatul pentru A2 nu se poate obtinere fara finalizarea examenului  A1/A3.

Examenul pentru certificarea OPEN A1/A3 si A2

Certificarea generala A1/A3: pentru zboruri in afara oraselor

Certificarea A2: pentru zboruri in orase( cu anumite limitari )

Examenele sunt online. Ele sunt compuse din 40 de intrebari pentru A1/A3 si 30 de intrebari pentru A2. Examenele sunt grila (cu o singura varianta corecta de raspuns). Pentru fiecare examen ai la dipozitie 60 de minute. Daca raspunzi corect la cel putin 80% din intrebari, primesti certificatul.Daca nu reusesti sa raspunzi corect la minim 80% din intrebari, poti sa repeti testul dupa 24 de ore.

Link`uri utile:

Autoritatea Aeronautică Civilă – Pagina dedicată dronelor

Ghidul de training A1/A3

Procedura pentru desfășurarea operațiunilor UAS cu sisteme de aeronave fără pilot la bord

Condițiile legale de planificare și desfășurare a zborurilor cu drone

Ghid cu baza legală pentru planificarea și desfășurarea zborurilor cu drone

Platforma RPAS/AACR de înregistrare a dronei

 

LOADING