Arhitect : Nicolae Cuțarida
Data începerii construcției : 1874
Restaurare : 1887-1889
                          Ion Mincu
                          Nicolae Cuțarida

Casa Monteoru este una dintre casele-simbol care marcheaza imaginea Bucurestiului de altadata. Imobilul a fost ridicat la sfarsitul secolului al XIX-lea de Alecu Niculescu si a trecut printr-o restaurare completa cu ajutorul arhitecti Ion Mincu si Nicolae Cutarida. Desi la prima vedere pare ca aceasta casa se ascunde in spatele unei gradini cu copaci maiestuosi, cladirea spune o poveste prin detaliile inca vizibile arhitecturale.

Desi nu mai este deschisa publicului larg, interiorul casei ramane reprezentativ pentru La Belle Epoque. Nicolae Cuțarida a refăcut interioarele în stil eclectic francez, cu plafoane în stuc pictat, cu lambriuri și a fost amenajată scara monumentală.Usile din lemn masiv cu detalii extraordinar sculptate, pereti imbracati in marmura multicolora si tapisati cu matase frantuzeasca, grandioase oglinzi din cristal aduse de la Viena, sobe din faianta de Meissen, plafoane páctate in stuc, candelabrul in stil baron francez duc in lumea Bucurestiului de secol trecut.

Casa Monteoru a fost propietate privata, apoi sediu de asociatie comunista, sediu al Uniunii Scriitorilor din Romania, ca de curand sa fie retrocedata mostenitorilor.

Elena Lascar Catargi, fiica lui Grigore Constantinescu-Monteoru, proprietarul casei Monteoru si un bogat industrias din zona Buzaului, sub presiune sovietica a donat casa in 1945, care a devenit sediu pentru Asociatia Romana pentru strangerea Legaturilor cu Uniunea Sovietica,  iar din 1952, casa devine sediul Uniunii Scriitorilor din Romania. Din 2010, cladirea este retrocedata familiei mostenitoare, ca urmare a unui lung proces. Aceeasi mostentori, familia Angelescu Monteoru, detin si cladirea in care se afla hotelul Lido din Bucuresti.

O serie de fotografii cu interiorul Casei Monteoru au circulat datorita lui Ion Cucu, fotograful care surprindea portretele scriitorilor romani prin instantanee si nu numai. O mare parte dintre portrete se regasesc in albumul lui Ion Cucu, “O istorie literara a privirii”. De asemenea, fotograful a surprins si istoria in mers a Casei Scriitorului, de la decernari de premii, la intalniri sau dinee in sufrageria somptuoasa a imobilului. 

In curte se afla trei statui pe care Grigore Monteoru le-a adus din Grecia, cu siluete feminine. In 1898 a comisionat pinca doua statuete la sculptorii Ion Georgescu si Ion Valbudea care reprezentau agricultura si industria romaneasca. Aceste ultime statui au disparut in 1917.

sursa text: urban.ro

LOADING