Engenthal este un sat abandonat, izolat printre dealurile inalte ale Podisului Hartibaciului. Alunecarile de pamant, lipsa terenurilor agrare si izolarea extrema au dus la abandonarea totala a satului.
Prima mentionare in documente dateaza din anul 1381. In secolul al XV-lea, o biserica a fost construita la marginea padurii.
Biserica din secolul al XV-lea a fost daramata, insa, in anul 1914 din motive neclare. Maestrii zidari Iosef Eckenreiter si Mathias Gromer din Turnisor au construit in locul ei o alta biserica in stil gotic, care poate fi vazuta si astazi pe una dintre colinele satului.
Altarul vechii biserici a fost pastrat. El dateaza din anul 1687 si a fost renovat in anul 1870. In 1997 a fost dat in custodie Asociatiei „Ars Transsilvaniae”-Romania pentru a fi restaurat si expus ca obiect de muzeu in cadrul cetatii medievale din Calnic. Insa, in iunie 1999, parti valoroase ale altarului (crucifixul si statuile Mariei si Sf. Ioan) au fost furate din incinta cetatii fara sa fie recuperate.