CASA HERMANN I. RIEBER (1903) si Marele Autogarage si Fabrica de Trasuri Hermann I. Rieber

Cladirea cu influente neogotice bizantine de la nr.15, construita dupa planurile arhitectului Zigfrid Kofczinsky, creatorul „Carului cu bere”, a fost locuinta dlui. Rieber. Ea fiind legata printr-o pasarela de constructia de la nr.17, Fabrica de trasuri.
Trasurile d-lui Rieber plimbau prin anii 1920 lumea buna a Bucurestilor, insusi Regele Carol numindu-l „furnizor al Curtii Regale”.
Hermann I. Rieber a fost unul dintre cei mai importanti oameni din industria si comertul de automobile din România de la inceputul secolului 20. S-a nascut in 1870, a fost a treia generatie de carosieri de lux din familia sa, fiind si presedintele asociatiei anonime Rieber S.A.R, infiintata in 1937 ca o extensie a activitatii Atelierului de fierarie Rieber din 1867.
Fabrica a fost construita in jurul anului 1899, iar mai apoi casa de langa.
In timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fabrica lui Rieber a fost transformata in service auto pentru carosabilele germane. Din cauza neachitarii impozitelor catre stat, societatea a functionat pana in 8 ianuarie 1948. Opt zile mai tarziu, garajele si atelierele au fost inchiriate de Ministerul de Finante, urmand nationalizarea prin lege. Denumirea a fost schimbata in Intreprinderea de Stat Motorul, care a fost lichidata si dizolvata.
Astazi, ansamblul arhitectural format din cele doua imobile este clasat ca monument de arhitectura industriala. Cladirea din dreapta apartine statului, in timp ce casa din stanga este revendicata de catre mostenitori.
Cladirea este inca functionala, dar din pacate este in stadiu de degradare.

LOADING